Secretariaat: secretaris@eendracht-winterswijk.nl
Klephoorn: +31-543-522332

The Armed Man - 2014

Project
Op zondagmiddag 19 oktober 2014 gaat het fanfare-orkest van Eendracht Winterswijk het indrukwekkende The Armed Man uitvoeren, samen met een groot koor en tevens een aantal zangsolisten. Op de achtergrond worden de bijbehorende filmbeelden geprojecteerd. Het concert begint om 15.00 uur in de Jacobuskerk (Misterstraat 18) in Winterswijk. 

The Armed Man is in 1999 door Karl Jenkins geschreven als eerbetoon aan de slachtoffers van de Kosovo crisis, maar later, met recht uitgegroeid tot een anti-oorlogsstuk.

De opdracht voor dit stuk werd verstrekt door The Royal Armouries, Engelands oudste wapenmuseum. Het stuk moest ter ere van het millenium een “wapen” worden. Dit alles vanuit een christelijke achtergrond, verbonden aan de L ’Homme Armé Masses uit de late 15de en 16de eeuw.

Jenkins maakt gebruik van zowel Christelijke, Hindoeïstische als Islamitische invloeden. Hiermee maakte hij het stuk tot een reflectie van de hedendaagse diversiteit, op zowel cultureel- als geloofsgebied. Hij hoopte hiermee verschillende groepen te bereiken.

En bereiken zal hij u! De muziek zal bij u binnenkomen, mede ondersteund door de bijpassende beelden. In 2007 is er een film aan het stuk toegevoegd, ter versterking van de boodschap die Jenkins wil uitdragen.

De film laat u achtereenvolgens zien dat de L ’Homme armé mensen aanmoedigt tot het voeren van oorlog. Het laat u de oorlogsmachine zien, met al haar verschrikkingen en consequenties, maar ook wat het doet met mensen. Het laat u zien dat wij mensen, in naam van ons geloof - ongeacht of dat nu Christelijk, Joods, Islamitisch of anderszins is – steeds weer in staat zijn om met dàt wat wij vanuit datzelfde geloof leren (naastenliefde) onze medemens de grootste verschrikkingen en ontberingen bezorgen: oorlogen, haat en nijd.

Deze beelden zijn mooi, maar tevens zeer heftig en kunnen absoluut als schokkend ervaren worden. Vandaar dat wij hier extra, helemaal als het om jonge kinderen gaat, voor willen waarschuwen.

Naar het einde toe laten de film en de muziek u zien dat er ook hoop is. Dáár ligt de boodschap van Karl Jenkins. Laten we met ons allen lering trekken uit de verschrikking die oorlog heet en elkaar met respect, liefde en mededogen (leren) benaderen en behandelen. Die hoop is de grootste boodschap van dit concert.

Voor projectkoor en orkest is het ook een indrukwekkend project, echter zijn we ervan overtuigd dat we een mooie manier hebben gevonden om de boodschap van Jenkins onder de aandacht te brengen.

Kaartverkoop

Vanaf 5 september zijn er kaarten voor dit concert te bestellen. Jongeren tot 18 jaar betalen 7,50 euro, voor volwassenen is dit 10 euro. Denk bij het bestellen van kaarten voor jongeren aan onze gegeven waarschuwing over de heftige beelden. Echter vinden we dat de boodschap van dit muziekwerk ook jongeren moet bereiken.

Bestelde kaarten kunnen op vrijdagavonden tussen 21.00 en 21.15 uur afgehaald en betaald worden bij verenigingsgebouw de Klephoorn aan de Laan van Hilbelink 6 in Winterswijk. Ook direct voorafgaand aan het concert kunnen de kaarten afgehaald worden. 

Tevens zijn kaarten te koop bij de bloemenafdeling van Jumbo Supermarkten in Winterswijk. 

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koor
Hieronder is de praktische informatie voor het koor te lezen. 

- vrijdag 5 september: aftrap voor koor en orkest, in ons verenigingsgebouw de Klephoorn in Winterswijk (Laan van Hilbelink 6), inclusief dvd-beelden. 

- zaterdag 6 september: 10.00 - 16.00 uur, koor-repetitiedag, de Klephoorn. 

- vrijdagen 12, 19, 26 september en 3 oktober: 19.45 - 22.00 uur, repetities in de Koningin Wilhelminaschool.

- zondag 21 september: 13.00 - 18.00 uur, repetitie voor koor en orkest, Jacobuskerk.

- vrijdag 10 en 17 oktober: 19.45 - 22.00/22.30 uur, repetities in de Jacobuskerk, samen met orkest;

- zondagmiddag 19 oktober: Concert in de Jacobuskerk.

Gerben Kruisselbrink zal op enthousiaste manier de koor-repetities leiden.

Heb je als zanger zin in een mooi project dat eindigt met een indrukwekkende uitvoering? Schrijf je dan in via onderstaande link. Voor vragen en aanvullende informatie kun je een bericht sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Speciaal voor mannen die het stuk al kennen: we zijn op zoek naar u! Meld u vooral aan voor de fase na de zomer en maak ons koor compleet.

The Armed Man is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.